Tokaji Tavasz nyolcmilliós Szepsyvel

Tokaji Tavasz nyolcmilliós Szepsyvel

2014. április 28. 17:23

A tavaly újjáalakult Tokaji Borlovagrend április 25-27. között gazdag programot szervezett a Sárospatakra látogatóknak. Volt dűlőtúra, pincelátogatások, pazar borvacsorák és borlovag-avatás. A hétvége szenzációjának a borárverés bizonyult, amelynek során Szepsy István egy hordónyi Nyúlászó ´58 furmintja 8 millió forintért kelt el.

Bár az időjárás idén nem volt olyan kegyes a szervezőkhöz, mint tavaly, a kissé borongós hétvégén is sokan látogatták a Tokaji Tavasz háromnapos rendezvénysorozatát.

A hétvégi programsorozatot szervező egyesület, a Tokaji Borlovagrend 2013. május 30-án alakult újjá. A korábban Vinum Regum Rex Vinorum Borlovagrend néven működött társulás tagjai a sárospataki Szent Erzsébet házban tartott ülésen fogalmaztak új programot a szerveződésnek, amely a borvidék meghatározó személyiségei mellett a tokaji bor iránt elkötelezett vállalatokat és magánszemélyeket fogadja tagjai sorába. A lovagrend nem kevesebbet tűzött maga elé, mint a Tokaji Borvidék méltó képviseletét Magyarországon és a nagyvilágban.

Az idén másodszor megszervezett Tokaji Tavasz három napján dűlőtúrával, pincelátogatásokkal, borkóstolóval egybekötött ebédekkel és vacsorákkal kényeztették a borbarátokat.

A szombati nap kiemelkedő eseménye volt a borárverés, amelyen számos figyelemre méltó tétel került az eseményt biztos kézzel vezénylő Winkler Nóra kalapácsa alá. A Vörös Torony lovagtermét zsúfolásig megtöltő közönség mindjárt az első tételre, a Béres birtok Diókút Sárgamuskotály késői szüret 2013 borára komolyan licitált, a hordó végül 1,4 millió forintért talált gazdára. De jó áron keltek el a Disznókő, Budaházy, Szent Benedek, Barta, Füleky, Szent Tamás, Orosz Gábor, Demetervin, Samuel Tinon, Tokaji Kereskedőház és Holdvölgy-borok is.

Szepsy István Nyúlászó '58 furmintjának licitje ritkán látott izgalmakat hozott. A 136 liternyi nemes nedűről előzetesen annyit tudhattunk, hogy a mádi Nyúlászó dűlőben egy 1928-ban telepített ültetvényről szüretelték 2013. szeptember 30-án. A parcella talaja kvarcos, horzsaköves riolittufa törmelék, sárga agyag, altalaja sokrétegű törött kvarctufa, horzsakő, riolittufa és piroxén andezit (7 m mélységben). A tömör kövek közötti réseket montmorillonit, kaolinit, illit, káli földpát és zeolit tölti ki.

A 0,55 kg-os tőketerhelés mellett készült borról az árverésen szakértőként közreműködő Mészáros Gabriella a következőket mondta: “A pohárból komótosan nyíló gyümölcsillatok, például vilmoskörte, birsalma, sárgabarack érezhetők. Ízben azonban a masszív, már fanyarba hajló, ásványos jegyek, az alkohol és a test veszi át a központi szerepet. Kóstoláskor annyira meghatározóak az ásványos ízek, hogy a többi aroma, legyen az aszalt gyümölcs vagy a hordós érlelés nyomai a háttérbe szorulnak. A savak könnyítenek a bor komolyságán.”

A tétel kikiáltási ára 1,2 millió forint volt, ám a rendkívül izgalmas licit csak 8 millió forintnál állt meg, azaz a katalógus szerint 7800-8900 Ft becsértékű bor literenként mintegy 59 ezer forintért talált gazdára.

Az árverést követően a lovagrend tizenkét új tagot is avatott a sárospataki vár díszudvarán, köztük Bozzai Zsófiát, a Bor és Piac főszerkesztőjét és Dr. Szakács Lászlót, a szaklap kiadójának vezetőjét. Az eseménydús szombati nap az Andrássy Rezidencián tartott gálavacsorával zárult.

Tokaji Tavasz 2014


Szóljon hozzá: